Tips bij het kiezen van een naam

11-12-2020

TIPS BIJ HET KIEZEN VAN DE NAAM

Namen, zo leuk om mee bezig te zijn. Maar soms ook zo lastig.
Sommige mensen hebben hier nog nooit over nagedacht.
Een ander heeft als kind al een lijstje liggen met namen (me ;)).

Maar dan is het zover: 'Je bent zwanger’
Nu moeten jullie toch echt na gaan denken over welke naam (of namen) jullie aan het kindje gaan geven.
Ik had in mijn telefoon in notities een hele lijst met namen en daar keken we steeds naar. We namen de lijst met namen steeds weer even door en dan voelde je wel of je er een klik mee had of juist niet. Dan streepten we er weer één weg.
En ook nog belangrijk: twee mensen, is twee smaken. Dus het moet ook nog bij beiden goed ‘voelen’ en 'klikken'.
Op onze site kun je ook heel gemakkelijk even de naam op een geboortekaartje typen. Zo kun je kijken of het nog steeds klikt als je het op een kaartje ziet.

Ik heb een paar tips op een rijtje gezet met dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een naam.

INITIALEN
Hoe staat de naam als je post krijgt? Krijg je dan geen rare woorden met de initialen en achternaam erbij.
Bv: K. Bouter of of K. Pot ;)
Maar ook belangrijk: hebben niet meerdere deze initialen in het gezin? Want dan weet je niet voor wie welke post is.
Jos de Groot en Juul de Groot krijgen toch allebei de post met J. de Groot. Een tweede naam zou hierbij dan een tip kunnen zijn. Dan krijg je twee voorletters als initialen. 

Bekijk al onze geboortekaartjes

KOOSNAAMPJE
Wij zouden onze zoon nog steeds Juda noemen hoor. Maar er is geen leuk koosnaampje van te maken. En dat vind ik persoonlijk best jammer. Zijn vriendjes noemen hem allemaal Juud.
Bij Ize is het Ies. En Evi is het Eef. Ik hou ervan :)

RIJMEN/ WOORDGRAPJES
Ik zal de naam niet noemen die wij eerst voor Juda hebben (want er zijn hier vast mensen met kinderen met die naam ;)) Maar mijn man houdt nogal van woordgrapjes en dan vallen er heel veel namen af ;)

PAST HET BIJ DE REST
Heb je al meer kids. Kijk dan of de naam erbij past :)

SCHRIJFWIJZE
Sommige mensen kiezen juist voor een ingewikkelde schrijfwijze van de naam. Maar je moet er dan wel rekening mee houden dat iedereen steeds moet vragen hoe het geschreven moet worden. Ook aan het kind zelf ;)

IN COMBI MET ACHTERNAAM
Loopt de voornaam lekker met de achternaam. Gewoon een paar keer uitspreken helpt al.
Maar ook: krijg je geen rare of grappige combinaties als: Ko de Kraker of Sam Bal.

TOP 30 NAAM
Zoals het vaker gaat bij populaire dingen vinden meer mensen het mooi of leuk. Zo dus ook bij namen. Kies jij een naam uit de top 30 dan heb je grote kans dat er meerdere kinderen uit de klas van jouw kindje dezelfde naam hebben.

LATER…
Ze moeten hun hele leven met deze naam doen. Een naam kan vaak heel leuk zijn voor een baby, maar is deze ook nog steeds tof als ze later groot zijn? Denk bijvoorbeeld aan namen met een verkleining erin: Caatje, Loesje etc.

BETEKENIS
Wij vinden het erg belangrijk wat voor betekenis de naam van ons kindje heeft. Omdat je dit constant uitspreekt. Er zijn heel veel sites waar je precies op kunt zoeken wat de betekenis is.

TWEEDE NAAM
Tegenwoordig kiezen weer steeds meer mensen voor een tweede of derde naam erbij. Het is mooi als deze namen ook bij elkaar passen en lekker vloeiend klinken. En zijn de kinderen later als ze groot zijn nog steeds blij met deze naam?
Zo ben ik vernoemd naar mijn beide oma’s. Bij mijn diploma uitreiking schaamde ik mij er best wel voor dat mijn namen daar voorin de zaal werden genoemd. Ach en nu… nu ben ik er eigenlijk alleen maar trots op!

NEEM DE TIJD...
Als het goed is heb je aardig wat maandjes van de zwangerschap om hierover na te denken. Voordat je de geslachtsbepaling gaat doen kun je alvast een lijstje maken met jongens en meisjes namen. En als je dan weet wat het wordt ga je rustig kijken, bijschrijven en wegstrepen.
In sommige culturen kiezen ze pas de naam als de kleine er is, dus dat kan ook nog ;) Officieel moet het in Nederland binnen drie werkdagen.

Persoonlijk vind ik zeevannamen echt een hele toffe website om je te laten inspireren voor een naam.

Bekijk al onze geboortekaartjes